Diget er levested for flere sjældne arter af sommerfugle. Nogle arter er så sjældne, at de kun findes under en håndfuld steder i Danmark. Digelaget har nu indledt et samarbejde med kommunen om at skabe bedre leveforhold for de sjældne sommerfugle.
Digets primære funktion er naturligvis kystsikring, men da diget også rummer værdifuld natur har digelaget og Guldborg kommune netop indgået et samarbejde om en mere sommerfuglevenlig pleje af digets vegetation.
Første skridt har været at rydde en strækning fra Kviehuspladsen ved toiletbygningen i Bøtøskoven og 4,5 km mod syd for birk, fyr, gran og de to invasive arter: Gyvel og rynket rose. Når man fjerner disse bevoksninger, får de sjældne sommerfugle bedre levevilkår for i stedet vil der indfinde sig nektargivende planter, der kan være foder- og spiseplanter for sommerfuglene.
Plejeplan på vej
Rydningen af strækningen er en del af den plejeplan, som digelaget og kommunen er ved at lægge sidste hånd på. Som udgangspunkt for plejeplanen har kommunen fået kortlagt, hvor på digets 17 kilometer lange strækning arter som Sort Ildfugl og Argus Blåfugl er at finde. Man har både registreret, hvor sommerfuglearterne er i yngletiden, men også hvor deres foderplanter findes. Hver enkelt sommerfugleart har nemlig særlige plantearter, som larverne foretrækker, ligesom de voksne sommerfugle har særlige blomsterplanter, som de søger nektar på.
I den færdige plejeplan vil være anvisninger til plejeteknikker (vi taler om fx gradueret slåning og tidsmæssig slåning), som vil begunstige de sjældne sommerfugle.
”Hvis vi med udarbejdelse af en plejeplan kan sikre, at sommerfuglebestandene fastholdes og måske får en bestandsfremgang, samtidig med at vi tilgodeser kystbeskyttelsen, vil det være en kæmpe sidegevinst”, udtaler Anita Pedersen, projektleder i Guldborgsund Kommune. Udarbejdelsen af plejeplanen understøtter Guldborgsund Kommunes Naturstrategi og er finansieret af den kommunale Biodiversitetspulje.
Invasive arter
Plejeplanen vil være baseret på digelagets hidtidige erfaringer med bekæmpelse af de invasive arter. Som et led i udarbejdelsen af planen, har kommunen også givet digelaget et tilskud på 60.000 kr. til indkøb af en såkaldt ”destroyer”, som bedst kan beskrives som en kraftig buskrydder, der kan monteres på digelagets traktor. Destroyeren er effektiv til at kvase de invasive arter som gyvel og rynket rose, som trives alt for godt på diget og kvæler anden vegetation – og i øvrigt blokerer for udsynet hen over diget til havet.
Når vegetationen i det hele taget er nødt til at blive holdt nede på diget, er det for at sikre digets styrke. Diget består fortrinsvis af sand, der holdes sammen og på plads af et græsdække. Skal græsdækkets rodnet være stærkt, kræver det slåning af græsset minimum en gang om året og at selvsåede træer som birk, fyr og gran holdes nede og fældes, når stammen når 5-10 centimeter i omkreds.