Vedtægt for Det Falsterske Digelag af 22. februar 2024

  • §1

Navn, formål, lovgrundlag m.v.

 

Digelagets navn er Det Falsterske Digelag (herefter ”Digelaget”). Digelaget har hjemsted i Guldborgsund Kommune.

 

Stk. 2

Digelagets formål er at sikre, at Det Falsterske Dige til enhver tid kan beskytte alle de bagvedliggende ejendomme mod oversvømmelse og samtidig kan benyttes til rekreative formål af områdets beboere og gæster.

 

Stk. 3

Digelaget er oprettet i henhold til lov om Digearbejder på Lolland og Falster, lov nr. 69 af 23/5 1873 med senere ændringer. Lov om kystbeskyttelse, lovbekendtgørelse nr. 705 af 29/5 2020 med senere ændringer er gældende for Det Falsterske Dige.

 

Stk. 4

Digelaget omfatter alle ejendomme, som efter § 2 i Lov om Digearbejder på Lolland og Falster, lov nr. 69 af 23. maj 1873, med senere ændringer, er forpligtet til at deltage i udgifterne ved anlægget og vedligeholdelsen, samt de ejendomme, som efter Landvæsenskommissionskendelse af 1. juni 1977 er blevet digebidragspligtige. De omfattede ejendomme udgør Digelagets medlemmer.

 

Stk. 5

Dækning af ekstraordinære udgifter i forbindelse med offentlighedens adgang på diget sker i overensstemmelse med gældende aftale mellem Digelaget og Guldborgsund Kommune.

 

  • § 2

Digelagets ejendom

 

Digelaget ejer og administrerer nedennævnte ejendomme med påstående digeanlæg:

 

Stk. 2

Det egentlige dige begynder i nord ved matr.nr. 17-a og 17-k Ulslev by, Idestrup og strækker sig

fortløbende til den sydlige ende ved matr.nr. 27-a Gedesby by, Gedesby. Kystdirektoratet har inddelt diget i stationer med 1000 m. afstand, begyndende med station 0 i nord indtil station 17.600 i syd. Digets nordlige og sydlige del består af ler indtil de tilstødende klinter. Den øvrige strækning består af sand. Fra stranden foregår der stadig tilførsel ved opskyl og indblæsning af sand, så det oprindelige dige vokser uregelmæssigt såvel i højde som bredde. Digets kronehøjde er 3,69 DVR90. Digets anlæg udefter er 1:12 og mod land 1:3. Digekronens bredde er 2,51.

 

  1. Nedenfor digets skråning mod land er en støttebanket, som betegnes katastrofevejen. Den fungerer på strækningerne station 100-800, station 1600-2000, station 2500-3200, station 4700-4800, station 9900-14700 og station 16600-17300, som privat fællesvej med adgang til de sommerhusgrunde og andre arealer, der ligger bag ved vejen.

 

  1. Digelagets ejendom omfatter de ved station 100 og station 10900 beliggende høfdeanlæg ud i

Østersøen.

 

  1. Der er følgende passager over diget: I station 100 ved Havlykkevejs fortsættelse, i station 1600 ved Elkenøre Øvej, i station 2600 ved Sildestrup Øvej, i station 4000 ved Stovby Strandvej, i station 4800 ved Marielyst Strandvej, i station 6400 ved Bøtø Strandvej, i station 8200 ved Søndre Strandvej, i station14600 ved Sortevej, og i station 17300 ved jernbommen.

 

  1. Katastrofevej, dige og strand ligger på følgende matr.nr., der ejes af Digelaget: 37 Ulslev by, Idestrup – 33 Elkenøre by, Idestrup – 4 Langø, Idestrup – 4 Stovby Fællesø, Væggerløse -12 Bøtø by, Væggerløse – 3 Bøtø Fang, Væggerløse – 254 Gedesby by, Gedesby.

 

Stk. 3

 

Digelagets ejendomme omfatter endvidere følgende ejendomme:

Ved Marielyst Strandvej har Digelaget materielplads og lager på matr.nr. 34-d Bøtø Nor,

Væggerløse. På ejendommen findes et maskinhus. Matr.nr. 107b Gedesby by, Gedesby, som omfatter 2 parceller uden vejforbindelse og beliggende dels på matr.nr. 27a Gedesby by, Gedesby og dels på matr.nr. 107a Gedesby by, Gedesby. Desuden ejer Digelaget de toiletbygninger, der ligger delvist indbygget i landskråningen på diget ved station 4800, Marielyst Strandvej, station 6400, Bøtø Strandvej og ved Søndre Strandvej samt toiletbygningerne beliggende på Sildestrup Øvej og Elkenøre Øvej.

 

 

Stk. 4

Ændringer af Digelagets anlæg kan kun ske efter Guldborgsund Kommunes bestemmelse, jf.

Kystbeskyttelseslovens § 11, og med tilladelse fra Kystdirektoratet, jf. lovens § 3.

Kystdirektoratets Oversigtsplan for stationeringen på Det Falsterske Dige af 19. marts 1997 er optaget i bilag 1 til denne vedtægt.

  • § 3

 

Digelagets vedligeholdelsespligt

 

Vedligeholdelse af Digelagets ejendomme med påstående anlæg påhviler Digelaget. Digelagets bestyrelse må således drage omsorg for, at den årlige vedligeholdelse ikke alene omfatter det egentlige digeanlæg, men også pleje og fortsat opbygning af de foranliggende klitarealer, således at diget bedst muligt kan modstå havets påvirkninger.

 

Stk. 2

Digelagets anlæg skal vedligeholdes og holdes i god og forsvarlig stand. Dimensionerne i §2, stk. 2 skal løbende sikres. Sker der skade på anlægget skal skaden snarest muligt udbedres.

 

  • §4

Partsfordeling

 

Udgifterne til nævnte vedligeholdelse samt Digelagets forvaltning fordeles mellem medlemmerne af Digelaget i forhold til den til enhver tid godkendte partsfordeling. Bestyrelsen ajourfører partsfordelingen. Hvis en ejendom udstykkes eller i øvrigt afgiver areal, skal ejendommens ejer underrette Digelagets bestyrelse derom.

 

Stk. 2

Dækning af ekstraordinære udgifter kan ske gennem forhøjelse af den enkelte digeskatteyders bidrag og kan forhandles med Guldborgsund Kommune.

 

  • §5

Generalforsamling

 

Generalforsamlingen er Digelagets højeste myndighed, hvor andet ikke er bestemt i enten vedtægterne eller lovgivningen.

 

Stk. 2

Ordinær generalforsamling holdes hvert år inden udgangen af juni måned. Generalforsamling indvarsles af bestyrelsen med mindst 4 ugers varsel ved annoncering i stedlige blade og opslag på Digelagets hjemmeside.

 

Stk. 3

Dagsorden for den ordinære generalforsamling skal indeholde følgende punkter:

 

  1. Valg af dirigent
  2. Beretning om Digelagets aktiviteter i det forgangne år til generalforsamlingens godkendelse.
  3. Forelæggelse af årsregnskab med revisionspåtegning til generalforsamlingens godkendelse.
  4. Forelæggelse af budget for det efterfølgende år til drøftelse og generalforsamlingens godkendelse.
  5. Behandling af indkomne forslag
  6. Valg af medlemmer til bestyrelsen
  7. Eventuelt.

 

Stk. 4

Forslag fra medlemmerne til behandling på den ordinære generalforsamling skal være indgivet til bestyrelsen senest 14 dage før generalforsamlingen afholdes.

 

Stk. 5

Ekstraordinær generalforsamling kan indkaldes af bestyrelsen og skal indkaldes, når medlemmer, der repræsenterer 1/3 af stemmerne, forlanger det.

 

Stk. 6

For at have adgang og stemmeret på generalforsamlingen, skal de fremmødte medbringe dokumentation i form af ejendomsskattebillet, der viser vedkommendes adkomst til at deltage.

 

Stk. 7

Enhver myndig ejer af digeskattepligtig ejendom er stemmeberettiget på generalforsamlingen, enten ved personligt fremmøde eller ved skriftlig fuldmagt til en anden myndig person, der møder frem, For umyndige personer udøves stemmeretten af værgen. Fuldmagtshaveren skal medbringe skriftlig fuldmagt samt ejendomsskattebillet fra fuldmagtsgiver.

 

Stk. 8

Ingen fremmødte kan gøre brug af mere end 2 fuldmagter på generalforsamlingen.

 

Stk. 9

Hver digeskatteyder har 1 stemme uanset hvor mange ejendomme digeskatteyderen ejer. For ejendom i sameje er kun én ejer, udpeget af samejerne, stemmeberettiget.

 

Stk. 10

Digeskattepligtige ejendomme, der er ejet af juridiske personer, kan lade sig repræsentere på generalforsamlingen og er stemmeberettiget ved fremmøde af den person, der er tegningsberettiget/har fuldmagt til at møde på generalforsamlingen. Den pågældende person kan udøve stemmeret på vegne af flere juridiske personer og kan i øvrigt samtidig udøve stemmeret som privat digeskatteyder.

 

Stk. 11

Beslutninger på generalforsamlingen vedtages ved simpelt stemmeflertal.

 

Stk. 12

I tilfælde af stemmelighed ved valg af bestyrelsesmedlemmer afgøres valget ved lodtrækning.

 

  • §6

Bestyrelsens sammensætning, valgbarhed m.v.

 

Digelaget ledes af en bestyrelse, der består af 7 medlemmer. Tre vælges blandt digeskatteydere, som ikke har folkeregisteradresse på ejendommen, med én fra hvert sogn i området. De øvrige tre vælges blandt digeskatteydere, som har folkeregisteradresse på ejendommen, med én fra hvert sogn. Sognene er Skelby-Gedesby, Væggerløse og Idestrup. Det syvende medlem kan frit vælges blandt alle valgbare uanset bopælsstatus og bopælssted.

 

Stk. 2

Valgbar er enhver, som er stemmeberettiget til generalforsamlingen.

 

Stk. 3

Digelagets bestyrelsesmedlemmer vælges for 4 år, hvorefter de går af eller stiller op til genvalg. På hver generalforsamling, undtagen hvert fjerde år, er der valg til to af pladserne, som skal besættes af henholdsvis en sommerhusejer og en fastboende. På generalforsamlingen hvert fjerde år er der valg til én plads, hvortil alle valgbare uanset bopælsstatus og bopælssted kan kandidere.

 

Stk. 4

Valg foregår på den årlige generalforsamling ved skriftlig afstemning, hvis der er flere kandidater end poster.

 

Stk. 5

I tilfælde af varigt forfald af et bestyrelsesmedlem vælges der et nyt medlem på førstkommende generalforsamling.

 

Stk. 6

Bestyrelsen konstituerer sig med formand, næstformand og kasserer umiddelbart efter generalforsamlingen og fordeler arbejdet mellem sine medlemmer.

 

Stk. 7

Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden.

 

Stk. 8

Digelaget tegnes af bestyrelsens formand i forening med kassereren. Tegningsretten kan ikke delegeres. Ved varigt forfald af formand eller kasserer, udøves tegningsretten af formand eller kasserer sammen med næstformanden.

 

Stk. 9

Bestyrelsen fører en protokol over forhandlingerne på bestyrelsesmøder og generalforsamlinger. Protokollen offentliggøres på Digelagets hjemmeside.

 

Stk. 10

Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst 4 medlemmer er til stede. Alle afgørelser træffes ved almindeligt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme afgørende.

 

Stk. 11

Bestyrelsen modtager befordringsgodtgørelse efter de kommunale regler og satser. Eventuelt vederlag for bestyrelsen fastsættes hvert år i forbindelse med budgettet.

 

Stk. 12

1 repræsentant for de ansatte deltager i bestyrelsesmøderne uden stemmeret. Bestyrelsen kan dog

beslutte at afholde møder, hvori kun de stemmeberettigede medlemmer deltager.

 

  • §7

Tilsyn og uenighed

 

Miljøministeriet (v/Kystdirektoratet) har tilsynet med de samlede anlægs vedligeholdelse. Digelaget er tillige under økonomisk tilsyn af Guldborgsund Kommune.

 

Stk. 2

Uenighed mellem bestyrelsen og Kystdirektoratet afgøres af Miljøministeriet. Al vedligeholdelsesarbejde aftales med Guldborgsund Kommune og Kystdirektoratet.

 

  • §8

Bestyrelsens ansvar

 

Bestyrelsen ansætter personale og anskaffer nødvendigt materiel til varetagelse og opsyn, vedligeholdelse og øvrig drift af digeanlæg m.v.

 

Stk.2

Bestyrelsen skal foretage regelmæssigt tilsyn af digeanlæg mv. Mindst 1 gang årligt (forår) skal

Kystdirektoratet have lejlighed til at deltage i tilsynet. Bestyrelsen udarbejder forslag og planer for digets vedligeholdelse. Ekstraordinære vedligeholdelses- eller forstærkningsarbejder forelægges tillige med et udgiftsoverslag for Guldborgsund Kommune samt Kystdirektoratet til godkendelse forud for forårsbesigtigelsen. Bestyrelsen træffer snarest nødvendige foranstaltninger ved store beskadigelser af diget og underretter samtidig Guldborgsund kommune og Kystdirektoratet herom.

 

  • §9

Digeskat

 

Digeskat opkræves på kommunens foranledning og udbetales i 2 årlige rater til Digelaget. 

 

  • §10

Regnskab og budget

 

Digelagets regnskab indsendes til kommunen senest 1. august. Sammen med regnskabet indsendes et budget for det kommende regnskabsår. På grundlag af budgettet fastsætter kommunen forskudsydelse og digeskat for det kommende regnskabsår. Bestyrelsen indberetter ændringer i partsfordelingen til kommunen. For digeskatten haves pante- og fortrinsret i bidragspligtige ejendomme som for kommunale ejendomsskatter, jf. Kystbeskyttelsesloven.


Stk. 2

Digelagets regnskabsår er kalenderåret. Regnskabet afleveres senest 6 uger efter regnskabsårets afslutning til en statsautoriseret eller registreret revisor, valgt på generalforsamlingen. Revisoren gennemgår regnskabet inden udgangen af april måned. Revisorens bemærkninger til regnskabet besvares af bestyrelsen inden 14 dage, hvorefter regnskabet med bemærkninger og besvarelser fremlægges til almindeligt eftersyn via internettet (hjemmesiden) for digeskatteyderne senest 14 dage inden generalforsamlingen.

 

Stk. 3

Senest 1. august indsendes det reviderede regnskab med bemærkninger og besvarelser til kommunen, som afgiver decision med hensyn til revisorernes bemærkninger. Skønner kommunen, at bemærkningerne ikke er fyldestgørende besvaret, indhentes decision fra Miljøministeriet (Kystdirektoratet).

 

  • §11

Fortolkningsret og klageadgang

Digelagets bestyrelse og lagets enkelte medlemmer kan forelægge byrådet spørgsmål om fortolkning af denne vedtægt og spørgsmål om den måde, hvorpå Digelaget forvaltes.

 

Stk. 2.

En generalforsamlingsbeslutning kan forelægges byrådet. Hvis byrådet ikke godkender beslutningen, bliver den uvirksom.

 

Stk. 3. Byrådet kan af egen drift ophæve en generalforsamlingsbeslutning.

 

Stk. 4.

Byrådets afgørelser kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet efter kystbeskyttelseslovens § 18.

 

 

 

  • §12

Reglement

 

Byrådet udfærdiger i dialog med Digelagets bestyrelse reglement med regler for offentlighedens adgang til færdsel og ophold på Digelagets ejendomme og anlæg. Byrådet træffer i henhold til Kystbeskyttelseslovens § 19 g, stk. 2 endelig beslutning herom.

  • §13

Ændring af vedtægterne

 

Byrådet kan, efter forhandling med Digelaget og om fornødent efter forhandling med Kystdirektoratet, Miljøministeriet, foretage ændringer i og tilføjelser til denne vedtægt. Forslag til vedtægt sendes til høring hos Digelagets medlemmer i mindst 4 uger, før vedtægtens endelige indhold kan vedtages.

 

Ændringer i vedtægten og dens bilag skal tinglyses, når Byrådet bestemmer dette.

 

Stk. 2

Disse vedtægter er vedtaget af byrådet for Guldborgsund kommune den 22. februar 2024 og afløser de tidligere vedtægter for Det Falsterske Digelag, senest ændret af Guldborgsund Kommune den 13. december 2012 og rettet i henhold til Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse af 22. maj 2017 (NMK-450-00001). 

 

Stk. 3

På førstkommende generalforsamling efter vedtægtens vedtagelse er den samlede bestyrelse på valg.

 

Ved dette valg bliver repræsentanter for Skelby-Gedesby Sogn valgt for 1 år, repræsentanter for Væggerløse Sogn 2 år, repræsentanter for Idestrup Sogn 3 år og en repræsentant uden krav om specifik bopælsstatus og bopælssted for 4 år.