Deltagere: Christian Schou, Mogens Mika, Aksel Lindhardt, Benny Ellekjær, Cyril Jørgensen, Søren Bjerregaard, Jens Corneliussen, Mads Glenn Wehlast (referent) og Thomas Bo Poulsen (observatør uden stemmeret).
Fraværende uden afbud: Sven Andersen.
1. Godkendelse af dagsordenen.
Dagsordenen godkendt.
2. Orientering: Status på renoveringen af digekronen.
Formand Christian Schou orienterede om status efter første etape af digekrone-renoveringen. Næste og sidste etape starter i slutningen af februar med forventet afslutningen ultimo maj.
Renoveringen begynder fra nord ved Havlykke, hvor man arbejder sig mod syd.
Lige nu regner kommunen på, hvad det kommer til at koste digelaget, fordi digekronen skal bringes op i samme højde på hele strækningen.
I forbindelse med aftalen om renovering af digekronen, var det en del af aftalen mellem kommunen og digelaget, at digelaget skal finansiere, at digekronen på hele strækningen bringes op i kote 397.
Mogens Mika: De steder, hvor der er lunkner fra Birkemosevej til Sortevej i forbindelse med renoveringen af første etape, vil blive gennemgået og ordnet inden påske.
Formand Christian Schou konkluderer, at vi afventer de nye beregninger fra kommunen for at se, hvor stor udgiften bliver for digelaget for at bringe digekronen op i den aftalte højde.
3. Beslutningssag: Valg af entreprenør til sandfodring.
Formand Christian Schou orienterede om de tre tilbud, der er kommet til sandfodringen. De tre tilbud spænder fra 10 til 16 mio. kr. Og det er et meget overraskende højt prisniveau.
Søren Bjerregaard: For to år siden fik vi et tilbud til et helt andet prisniveau.
Prisen her og nu er to en halv gang højere pr. kubikmeter. Det er en meget voldsom stigning.
Formanden konkluderede efter en længere debat, at vi skal have sandfodret inden 1. maj, selv om tilbuddet er meget dyrere end forventet.
Formanden kontakter COWI for at høre, hvor meget vi kan reducere prisen ved at droppe sandfodringen ved Bøtø. Så der kun bliver sandfordret i syd og nord på diget.
To af tre tilbudsgivere er videre i processen. En endelig beslutning om valg af entreprenør træffes inden udgangen af februar.
4. Status på slæbesteds-projektet ved Havlykke.
Opsynsmand Thomas Bo Poulsen orienterer om planerne for at genåbne et slæbested, som har været et stort ønske hos mange digeskatteydere.
Der kan udføres et slæbested for 30.000 kr.
Der var enighed om, at bestyrelsen nu genåbner det gamle slæbested ved Havlykke.
Det bliver så muligt at få små joller i vandet. Slæbestedet kan ventes at være klar i løbet af foråret.
5. Status på markeringen af 150-året for stormfloden 1872.
Mogens Mika har deltaget i to møder sammen med Benny Ellekjær og Jens Corneliussen.
Mogens Mika orienterer om planerne for markering af 150-året for stormfloden.
Efterfølgende har der været et møde i Sydfalster, hvor der blev fastlagt et program.
Digelaget har planer om at opsætte en mindepæl for at markere, hvor højt vandet stod op ved stormfloden. Der er tre steder i spil til placering.
I forbindelse med markeringen vil der blive afholdt mindegudstjeneste 13. november 2022 kl. 10.00 i Væggerløse Kirke og kl. 14.00 i Gedesby Kirke samme dag.
Udvalget har fået bemyndigelse til at arbejde videre med at færdiggøre programmet.
Der var i bestyrelsen enighed om, at en mindepæl ikke først skal opsættes 13. november. Der er enighed om, at den skal opstilles i løbet af sommeren.
Cyrild Jørgensen har søgt og fået bevilget 20.000 kr. i tilskud fra Lolland-Falster og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond. Pengene er øremærket til at markere jubilæet.
6. Status på nøglebokse til fremme af redningsberedskabets adgang til diget.
Opsynsmand Thomas Bo Poulsen orienterer om, at det kommer til at koste 500 kr. pr. bum, hvor der opsættes en nøgleboks. Der skal opsættes 12 nøglebokse, så redningstjenesten hurtigt kan få adgang til stranden. Der er således tale om en samlet udgift til 6000 kr.
Det blev vedtaget at opsætte boksene så hurtigt som muligt.
7. Status på processen om nye vedtægter.
Formanden orienterer om, at han, Cyrild Jørgensen og Mogens Mika torsdag 3. februar har været til møde med Guldborgsund Kommune om vores forslag til nye vedtægter. Vores forslag til nye vedtægter blev afleveret i august 2021.
Christian Schou: De kommunale embedsmænd vil gerne vide om der er et reelt behov for at lave om på vedtægterne. Senest tog det syv år at få ændret vedtægterne på grund af mange klager undervejs. Forventningen er en langvarig proces. Mindst to år, måske fire år og i værste tilfælde syv år.
Konklusionen på mødet blev, at kommunens folk internt skal drøfte om de er enig i behovet for nye vedtægter.
Hvis vi skal være rigtig heldige, så er der ikke nye vedtægter før i 2023.
Kommunens folk vender tilbage, når de har tænkt sig grundigt om.
Søren Bjerregaard: Hvis vedtægterne skal ændres, skal vi i samme ombæring også have ændret partfordelingen, fordi det er urimeligt den måde partfordelingen er i dag. Der er skævheder. Det er ikke rimeligt, at man – uanset hvor mange ejendomme man ejer – kun har én stemme. Reglerne burde være skruet sammen, så man får stemmer i forhold til, hvor mange parter man har. Og så betaler landmændene alt for meget i forhold til sommerhusejerne. Jeg mener ikke, at tingene hænger sammen. Omkostningerne på at administrere vores nuværende partssystem er for store i forhold til det, som det indbringer. Det vil være rimeligt, hvis alle ejendomme får en part hver og derved betaler det samme i digeskat. Sommerhusejerne betaler i dag det samme beløb, uanset værdien af sommerhuset.
Christian Schou: Den helt rigtige måde vil være, at digeskatten betales efter værdien af ejendommen. Men det ved vi nu ikke kan lade sig gøre. Jeg har ikke behov for vi laver en ændring af partsfordelingen. Som det er i dag betaler sommerhusejerne 98 procent af digeskatten, mens landmændene betaler resten.
Formanden konkluderede, at bestyrelsen er uenig i om der er behov for en regulering af partsfordelingen. Hvis kommunen kommer med et udspil til nye vedtægter, tager bestyrelsen spørgsmålet om partsfordelingen op.
8. Foranstaltninger til beskyttelse af klitten v/Sven Andersen
Punktet er udsat til næste møde, fordi Sven Andersen ikke var til stede.
9. Behov for en digestyrkevurdering v/Sven Andersen.
Punktet er udsat til næste møde, fordi Sven Andersen ikke var til stede.
10. Opsynsmandens arbejdstid v/Sven Andersen
Punktet er udsat til næste møde, fordi Sven Andersen ikke var til stede.
11. Beslutningssag: Hvor, hvornår og hvordan skal vi holde årsmøde i 2022? Og hvem søger genvalg?
Christian Schou: Sven Andersen har meddelt, han stopper i bestyrelsen til årsmødet.
Søren Bjerregaard: Jeg vil bruge min tid i menighedsrådet, hvor jeg allerede er blevet næstformand. Så jeg stopper i digelagets bestyrelse til årsmødet.
Christian Schou: Vi skal ud at finde to nye medlemmer til bestyrelsen. I den forbindelse vil vi gerne opfordre interesserede kvinder til at melde deres interesse.
Af de to, der skal vælges, skal den ene være sommerhusejer i Væggerløse Sogn og den anden være fastboende i Idestrup Sogn.
Bestyrelsen beslutter, at årsmødet finder sted 19. juni i festsalen på Marielyst Højskole.
Der var enighed om, at årsmødet annonceres og slås op på sociale medier. Der sendes derimod ikke selvstændige invitationer ud til alle digeskatteydere.
12. Meddelelser fra formanden.
Christian Schou: Leveringen af vores nye bil er udsat til august. Vi står uden bil fra 7. april. Vi må overveje, om vi skal leje en bil fra april til august.
13. Meddelelser fra kassereren.
Cyrild Jørgensen: Jeg har undersøgt vores forsikringsforhold, hvor det viser sig, at vi kan spare 5533 kr. om året ved at skifte forsikringsselskab. Vi kan dog ikke spare beløbet i år, fordi vi har opsigelsesvarsel på forsikringerne.
Mit forslag er, at vi tager imod det tilbud, vi har fået, fordi det er en bedre forsikring med en bedre dækning.
Det blev i enighed besluttet, at digelaget skifter forsikringsselskab.
Cyrild Jørgensen fremlagde udkastet til årsregnskabet, som viste et overskud på 333.955 kr.
Når årsregnskabet med få justeringer fremkommer, bliver regnskabet godkendt på næste møde.
14. Meddelelser fra følgegruppen for Bøtøskoven ved Jens Corneliussen.
Her er der ingen bemærkninger, fordi der ikke har været møde siden seneste bestyrelsesmøde.
15. Aktiviteter på dige og strand ved Thomas Bo Poulsen.
16.-17. juli har Dansk Volleyball Forbund fået tilladelse til stævne, lige som NFH har fået tilladelse til et stævne 11.-12. juni.
16. Fastlæggelse af dato og sted for næste møde.
5. maj 2022 kl. 19.00 på Oldfruen.
17. Eventuelt.
En række digeskatteydere havde via opslag på Facebook fremført en række ønsker for fremtiden.
Det handler om alt fra gelænder ved trapper, tømmerflåde ved Østersøens Camping, flere bænke med borde, en indlandshavn og en lystbådehavn.
Bestyrelsen er enige om at søge om støtte i en kommunal pulje til opsætning af en række bænke langs strækningen på digekronen. Mogens Mika påtog sig opgaven at søge om borde/bænke til opsætning på digekronen.
Samtidig opfordrer bestyrelsen borgere til at søge via den lokale pulje, hvor der er afsat et beløb på tre mio. kr. for 2022 til turistfremmende ønsker på Sydfalster.
Således opfattet: Mads Glenn Wehlast. Mødet slut 22.20.