Deltagere: Christian Schou, Aksel Lindhardt, Mogens Mika, Søren Bjerregaard, Sven Andersen, Benny Ellekjær, Cyrild Jørgensen og Mads Glenn Wehlast (referent).
Fraværende med afbud: Jens Corneliussen.
Inviteret: Opsynsmand Thomas Bo Poulsen.
- Godkendelse af dagsordenen
Sven Andersen: Jeg savner stadig et referat til formødet til 20. juni årsmødet. Jeg ønsker også punkt ti todelt.
Mads Glenn Wehlast: Jeg beklager, at det endnu ikke er udarbejdet. Jeg opfattede i første omgang ikke, at der skulle laves referat til formødet af årsmødet.
Mads lovede snarest at fremsende referat til fra mødet – og som bliver godkendt på næste bestyrelsesmøde.
2. Endelig godkendelse af referatet fra bestyrelsesmødet afholdt den 28. juni 2021.
Det er godkendt.
3. Beslutningssag: Vedtagelse af forretningsorden.
Formanden præsenterede sit forslag til forretningsorden, hvor den væsentligste nyskabelse er at skabe et formandskab med en formand og næstformand.
Sven Andersen: Jeg synes ikke vi skal have en næstformand, fordi det giver en næstformand mere magt end de øvrige bestyrelsesmedlemmer. Jeg mister indflydelse, men alligevel bliver jeg dømt, hvis der bliver oversvømmelse.
Benny Ellekjær: Det bør ikke være nødvendigt at udpege en næstformand. Jeg kan slet ikke se behovet.
Søren Bjerregaard: Jeg mener heller ikke, at det er nødvendigt at vælge en næstformand.
Cyrild Jørgensen: Jeg kan på det kraftigste anbefale et formandsteam, så formanden kan få sparring. Formanden skal arbejde med de mere visionære ting, mens han kan uddelegere opgaver til blandt andre næstformanden.
Aksel Lindhardt: Det er en god ide at dele ansvaret på mere end én person.
Mads Glenn Wehlast: Fire øjne og ører hører og ser mere end to. Jeg vil stærkt anbefale vi får et formandskab i fremtiden.
Mogens Mika: Jeg vil på det kraftigste anbefale et formandskab.
Christian Schou: Jeg kan ikke se noget juridisk problem i at vælge en formand og næstformand. Vi bliver ikke enige om sagen. Vi får et fremtidigt formandskab.
Bestyrelsen vedtog herefter formandens forslag til ny forretningsorden med diverse mindre rettelser. Den nye forretningsorden fremlægges på digelagets hjemmeside.
4. Under forudsætning af forretningsordenens vedtagelse: Valg af næstformand og fast referent.
Christian Schou: Jeg anbefaler Mads Glenn Wehlast som fast referent.
Mads Glenn Wehlast: Jeg takker for posten.
Christian Schou: Jeg har talt med Søren Bjerregaard om posten som næstformand, men han takkede nej til posten. Så vil jeg foreslå Mogens Mika som næstformand.
Mogens Mika: Jeg takker for valget.
5. Under forudsætning af forretningsordenens vedtagelse: Beslutning om honorering af formand, næstformand og kasserer.
Christian Schou: Formanden har hidtil modtaget 40.000 kr. i årligt honorar. Mit forslag går på formandshonoraret deles i to – 25.000 kr. til formanden og 15.000 kr. til næstformanden. Kassereren bibeholder honoraret på 20.000 kr.
Søren Bjerregaard: Det er et udmærket forslag.
Sven Andersen: Det ville klæde formanden at frasige sig honoraret, fordi han ikke er digeskatteyder og indsat af erhvervslivet.
Cyrild Jørgensen: Jeg synes, det er vrøvl og dårlig argumentation, Sven. Christian er valgt efter gældende regler. Jeg anbefaler, hvad formanden lægger op til.
Formandens oplæg blev vedtaget.
6. Beslutningssag: Forslag om fastansættelse af Thomas Bo Poulsen som opsynsmand.
Thomas forlod mødet under debatten.
Formanden indledte med at fortælle, at det var kommet som en overraskelse for ham, at Thomas ikke er ansat, men hyret som vikar. Vi skal vise os som en ordentlig arbejdsgiver og fastansætte ham. Vi skal give ham størst mulig fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen. Vi anbefaler, at vi gør det samme som på Lolland, hvor de også har en fastansat digeopsynsmand. Jeg foreslår at ansætte ham pr. september i henhold til overenskomst mellem 3F og landbrugets arbejdsgivere, som de også bruger på Lolland.
Søren Bjerregaard: Karl Erik døde pludseligt i julen 1999. Lars Kromann opsagde stillingen med virkning fra den 31. marts 2015. Bjarne måtte vi desværre opsige efter halvandet år, idet han ikke måtte komme på diget mere. Bestyrelsen har tidligere tilbudt Thomas en fastansættelse, men det ønskede Thomas ikke dengang.
Cyrild Jørgensen: Jeg kan varmt anbefale, at vi fastansætter Thomas som opsynsmand.
Sven Andersen: Vi har ikke brug for en fuldtidsansat opsynsmand. Vi skal ikke længere tømme skraldespande og fjerne bænke fra diget. Der er ikke 37 timers arbejde hver uge til ham. Der er ikke mere end 20 timers arbejde til ham på ugebasis. Vi må se på timesedlerne for at se om der er behov for at ansætte ham i flere timer. De 1200 timer, som han har arbejdet sidste år, er en ugenorm på 23 timer. Lad os ansætte ham i 25 timer om året.
Benny Ellekjær: Mange firmaer bruger vikarer, så de kan komme af med folk, når der ikke er arbejde.
Christian Schou: Jeg vil mene, at det er den rigtige løsning at ansætte Thomas i en fuldtidsstilling. Det vi sparer på vikarbureauet, går lige op, hvis vi fastansætter ham. Vi behandler folk ordentligt. Det vil være absurd at sige, vi ikke vil have ham længere.
Søren Bjerregaard: Jeg vil mene, at det bliver lidt dyrere, hvis vi fastansætter ham.
Formanden konkluderede herefter, at bestyrelsen ikke kan blive enige om denne sag, men at der er et flertal for at ansætte Thomas på fuld tid – og at det derfor vil blive realiseret.
7. Beslutningssag: Kommunens plan for renovering af digekronen. Vi skal afgive vores indstilling til planen. Planen er tidligere sendt til bestyrelsen.
Christian Schou: Der ligger et gennemarbejdet materiale på, hvordan de vil renovere digekronen.
Opsynsmand Thomas Bo Poulsen gør opmærksom på, at det er mest hensigtsmæssigt, at skraldespandene fortsat skal stå på tværs.
Benny Ellekjær: Digekronen på tre meter er for smal. Den skal være fem meter, hvis den skal fremtidssikres.
Christian Schou: Diget er foreløbig sikret frem til 2050 med en højde på 397 cm. Tanken er, at nu laves de to første km, så evaluerer vi forløbet. Det er vigtigt for os, at vi kommer i gang med den renovering nu. Vi skal ikke bremse processen.
Benny Ellekjær: Det er forkert, at vi har pillet skiltene ned, uden der bliver sat nye skilte op.
Christian Schou: Den snak om skilte tager vi senere på mødet.
Bestyrelsen gav sin tilslutning til, at formanden skriver til kommunen, at digelaget ikke har nogen indvendinger mod projektforslaget og ønsker det realiseret snarest.
8. Orientering: Kommunen har fremsendt udkast til tilladelse til sandfodring.
Christian Schou: Kommunen har lavet en fornyet høringsproces, der løber frem til 20. august. Tilladelsen er på vej.
Jeg kontakter kommunen kort efter 20. august. Så vi er klar til at sandfodre i perioden fra 1. oktober til 1. april.
Cyrild Jørgensen: Jeg vil gerne høre Søren Bjerregaard, hvad den tidligere bestyrelse har tænkt i forhold til finansieringen.
Søren Bjerregaard: Vi forventer en udgift på seks mio. kr. til sandfodring. Der skal bruges midler fra katastrofefonden og fra driften. Det vil aldrig være et problem at få finansieret et billigt lån, fordi digeskatten er en sikker indtægt.
Får vi et digebrud, kan vi også altid optage lån i banken.
Cyrild Jørgensen: Hvis du hiver fem mio. kr. nu fra katastrofefonden, så bliver der et stort hul.
Sven Andersen: Jeg kan afsløre, at jeg som bestyrelsesmedlem, går ind for sandfodring. Som privatperson er jeg modstander af det. Jeg har tænkt mig at sende et personligt svar til kommunen. Bestyrelsen skal nok få en kopi.
Aksel Lindhardt: Vi skal have ansøgt om støttemidler til sandfordring fra Kystdirektoratets pulje, hvorfra vi også ansøgte sidste år. Hvem står for den ansøgning? Kan høfter ved Elkenøre/Sildestrup tages op og lægges ved klitfod, hvor de kan gøre bedre gavn, da de ingen gavn gør, hvor de er placeret i dag, ifølge Holger Toxvig fra Kystdirektoratet. Som det er nu genererer de strandrensningen.
Søren Bjerregaard: Det er Kystdirektoratet man blandt andet ansøger om tilskud til sandfordring.
Formanden afsluttede drøftelsen med at sige, at han vil kontakte Søren Krighaar for at få kopi af de ansøgninger, han sendte sidste år om støtte til sandfodringen – og som gav afslag på støtte. Når han har set dem, må bestyrelsen overveje, hvordan vi nu skal gribe ansøgningsprocessen an, så den ikke igen ender med et afslag.
9. Beslutningssag: Forslag om at vi til oktober arrangerer høring om metoder til kystsikring.
Christian Schou: Der er mange, der mener sandfodring er en forkert løsning. Jeg tror, at det er klogt at signalere åbenhed overfor digeskatteyderne. Derfor laver vi laver en høring, hvor vi inviterer fem-seks eksperter. En åben offentlig høring.
Så kan vi høre om de forskellige former for kystsikring. Derefter kan vi træffe en kvalificeret beslutning. Om vi kun skal sandfodre eller køre på med andre former for kystsikring.
Benny Ellekjær: Det er spild af tid med en høring. Hvis vi ikke sandfodrer nu, går det galt. Sidste år, da vi havde eksperter til at fortælle om sandfodring, var halvdelen gået fra årsmødet.
Christian Schou: Finder vi sandfodring er rigtig efter høringen i oktober, kan vi jo gennemføre det fra marts.
Mogens Mika: Vi kan godt gøre vores medlemmer klogere ved en høring, så vi træffer den rigtige beslutning. Det er en rigtig god ide med en høring.
Cyrild Jørgensen: Vi skal motivere vores digeskatteydere til at deltage i en høring. Til sidst er det jo os, der træffer beslutningen.
Sven Andersen: I vil gerne signalere, at folk får indflydelse. Men det her er kun et bestyrelsesansvar. Det er en narresut at indkalde folk.
Benny Ellekjær: Der skal sættes et beløb af, hvad det må koste. Det er ikke nødvendigt med en høring.
Cyrild Jørgensen: Jeg synes ikke – som Sven – det er en narresut at invitere folk til en høring. Det signalerer åbenhed.
Søren Bjerregaard: Holger Toksvig fra Kysdirektoratet bør inviteres.
Flertallet i bestyrelsen besluttede at afholde den foreslåede høring lørdag den 23. oktober kl. 10 til 12:30 i koncertsalen på Højskolen Marielyst og afsætte op til 30.000 kr. til formålet. Aksel og Mogens er ansvarlige for at indgå aftaler med eksperter om deltagelse.
10. Beslutningssag: Forslag om, at vi fremsender forslag til nye vedtægter til kommunen for at få gang i processen med at få moderniseret vedtægterne.
Formanden indledte med at sige, at det er hans oplevelse der intet er sket i kommunen med henblik på at få nye vedtægter, siden teknik- og miljøudvalget i september 2020 besluttede at starte arbejdet. Derfor vil han gerne på bestyrelsens vegne præsentere kommunen for et sæt vedtægter, som bestyrelsen mener de skal se ud. Ifølge kystsikringsloven skal byrådet vedtage vedtægterne, men der står ingen steder, at de skal skrive udkastet.
Sven Andersen: Det er byrådets ansvar at iværksætte processen med nye vedtægter. Formanden prøver at bilde os ind, at det lige så godt kan komme fra os. Det er noget vrøvl.
Christian Schou: Oplæg til nye vedtægter kan lige så godt komme fra os. Vi har hørt, at det kan tage tre-fem år med nye vedtægter. Det skal vi ikke vente på. De nye vedtægter bygger på de nuværende og foreningsvedtægter. Jeg vil gerne have nye vedtægter på plads til årsmødet 2022.
Benny Ellekjær: Jeg synes, vi skal udsætte snakken om nye vedtægter til et senere møde.
Mads Glenn Wehlast: Jeg mener, vi skal have en dialog om de nye vedtægter på bestyrelsesmødet nu.
Sven Andersen: Jeg har læst vedtægterne. Jeg synes, formand skal sende vedtægterne frem. Mine bemærkninger kommer først frem, når jeg får vedtægterne i høring. Det er helt ufatteligt, at digekronen sælges til kommunen uden der skrives noget om digets profil og beskaffenhed i vedtægterne. Der mangler meget juristeri i det her oplæg. Det er utroligt, at I til jeres opstilling til bestyrelsen taler om digets sikkerhed og ikke tænker på det, når der skal laves vedtægter.
Cyrild Jørgensen: Vi skal sende oplægget til kommunen. I samarbejdsaftalen fremgår det ikke, at vi sælger ud af digekronen. Vi har aftalt, at kommunen står for vedligeholdelsen. Vi skal mødes med borgmesteren og udvalgsformanden for at fremlægge forslaget til de nye vedtægter.
Søren Bjerregaard: Man kan godt diskutere, at det skal være muligt at give fuldmagter i fremtiden. Det vil være på sin plads, at man kun kan møde med et vis antal fuldmagter. Det kan blive et problem på et årsmøde, hvis en enkeltperson møder frem med 500 fuldmagter. En anden vigtig detalje er revideringen af partfordelingen. Vi håber, vi kommer frem til, at en part bliver til en stemme, når den nye partdeling kommer.
Cyrild Jørgensen: Jeg er enig med Søren. Jeg vil sige, at ti fuldmagter bør være maksimum.
Benny Ellekjær: Jeg ser formand, du går imod demokratiet. Du vil kun have os valgt for to år ad gangen til bestyrelsen. Formanden for Teknik og Miljø kan sidde i bestyrelsen i fire år, mens bestyrelsesmedlemmer kan skiftes ud hvert andet år. Det fungerer fint som vi har det i dag. Derfor skal vi ikke foretage ændringer med valgperioder.
Christian Schou: Når de nye vedtægter er på plads, så er alle på valg. Jeg foreslår to-årige valgperioder, men er åben overfor at diskutere om det skal være fireårige valgperioder i stedet.
Søren Bjerregaard: Det kommer meget an på, hvem kommunen vil udpege til bestyrelsen. Jeg ser udfordringer, men jeg ser også fornuft i, at vi bevarer en bestyrelse på ni personer.
Cyrild Jørgensen: Jeg støtter forslaget om at skære bestyrelsen ned til syv personer.
Christian Schou: Der skal holdes et dialogmøde med kommunen. En af de ting vi skal diskutere er, hvordan vi får gang i processen til nye vedtægter. Her er et udkast, som et flertal mener er på den rigtige side af skiven.
Søren Bjerregaard: Jeg tror, at det er en god ide at høre, hvilke tanker kommunen har gjort til de kommende vedtægter.
Flertallet i bestyrelsen besluttede afslutningsvis, at vi skal fremlægge vores udkast til vedtægter på det ordinære dialogmøde med kommunen, som forhåbentlig snart bliver datosat.
11. Beslutningsforslag: Forslag til ændringer for retningslinjer og takster for brug af dige og strand.
Mads Glenn Wehlast præsenterede sit forslag om, at det fremover skal være gratis for alle ikke kommercielle foreninger at bruge dige og strand. I dag betales der 500 kr. for at benytte dige og strand.
Benny Ellekjær: De slider på diget, hvis det er et stort arrangement. Alle steder, hvor der dyrkes sport, skal der betales. Det skal der også på diget.
Cyrild Jørgensen: Jeg bakker op om forslaget fra Mads. Man skal respektere den frivillighed i foreningerne. Det slider ikke på stranden, når der er arrangementer på stranden.
Søren Bjerregaard: Der skal opstilles nogle klare regler for brugen af diget. Specielt for opsætning af reklameskilte på dige og strand.
Sven Andersen: Vi får svært ved at definere, hvad der er kommercielt.
Vi har udgifter, når der er aktiviteter, fordi vi skal se om der er ryddet op eller skader på klitten. Afskaffer vi beløbet, skal de heller ikke betale depositum. Det, der koster penge er, når tilskuerne tramper klitten ned. Vi kan skrive, at de er erstatningsansvarlige, hvis de forvolder skade.
Cyrild Jørgensen: Jeg mener opsynsmanden kan stå for det praktiske i forhold til udstedelser af tilladelser.
Thomas Bo Poulsen: Vi har slet ikke tilbageholdt depositum i den tid, jeg har været her.
Christian Schou: Jeg tror, vi har flertal for at afskaffe afgiften for foreningerne. Vi ophæver gebyret for ikke kommercielle aktiviteter. Der vil fortsat være et depositum på 2000 kr.
Benny Ellekjær: Meningen var vi skulle tale om det. Nu trumfer I det igennem.
Sven Andersen: Vi kunne også vente til kommunen kommer med et udkast til, om der skal betales for arrangementer på digekronen.
Flertallet i bestyrelsen vedtog afslutningsvis forslaget fra Mads Glenn Wehlast og gjorde de nye retningslinjer gældende fra dags dato. Bestyrelsen besluttede samtidig at give Thomas Bo Poulsen opgaven med at administrere ansøgninger om tilladelser, da Sven Andersen gav udtryk for, at han ikke længere ønskede opgaven.
12. Beslutningssag: Forslag om at vi gør initiativgruppens Facebook-gruppe til digelagets gruppe.
Christian Schou: Den gruppe vi har været initiativtager til, vil vi gøre til en officiel gruppe. Vi kan i praksis ikke styre om det er digeskatteydere eller folk med interesse, der deltager i diskussionerne. Administratorerne sætter rammerne for gruppen. Jeg foreslår Mads og jeg fortsætter og vi så inviterer nogle af dem fra den anden gruppe til også at være administratorer.
Sven Andersen: Hvad er årsagen til, at der er to Facebook grupper?
Christian Schou: Vi startede en Facebook-gruppe som en protestgruppe mod den gamle bestyrelse.
Sven Andersen: Jeg synes begge Facebook-grupper skal bestå.
Bestyrelsen konkluderede herefter, at formanden skal kontakte den anden Facebook-gruppe med henblik på fusion til en fælles gruppe, som kan bruges som omdrejningspunkt for information og debat for dem, der bruger Facebook. For interesserede uden Facebook-adgang er instrumentet digelagets hjemmeside, som har fået tilkoblet et debatmodul.
13. Drøftelse: Bør vi underkaste beredskabsplanen et kritisk eftersyn?
Christian Schou: Der er flere ting i beredskabsplanen vi skal have givet et eftersyn. Vi skal være sikre på, at den fungerer optimalt. Vores nye opsynsmand skal også inddrages i den plan. Lad os starte en proces.
Sven Andersen: Der skal være en fra bestyrelsen, der er ansvarlig for beredskabsplanen. Jeg har sat gule lapper på flere steder. Den fra bestyrelsen, der bliver ansvarlig, er velkommen til at få mine notater.
Bestyrelsen besluttede at starte en proces med at underkaste beredskabsplanen et kritisk eftersyn. Aksel står i spidsen for processen.
14. Valg til diverse tillidsposter i bestyrelsen
Christian Schou: Jeg forstår, at Sven ønsker at trække sig fra posten med beredskabsplanen og uddelingen af tilladelser. Jeg vil foreslå, at Aksel Lindhardt giver beredskabsplanen et kritisk eftersyn. Mogens Mika vil også blive clearet gennem et sikkerhedscheck hos politiet. Jeg har i forvejen gennemgået sikkerhedstjekket.
I følgegruppen for Bøtøskoven fortsætter Jens Corneliussen. Benny Ellekær er også udpeget til følgegruppen.
Guldborgsund Kommune har nedsat en styregruppen om Sydfalster som turistdestination. Mads Glenn Wehlast kaster et øje på gruppen.
Cyrild Jørgensen går med i en gruppe, hvor grundejerforeningerne holder møder med kommunen.
15. Meddelelser fra formanden.
Christian Schou: Jeg besluttede efter en snak med flere i bestyrelsen at pille skiltene på digekronen ned, fordi de var stærkt forvirrende. Det skete også med kommunens tilladelse.
Jeg forestiller mig, at der skal nye skilte op. Jeg ser for mig et skilt med både cyklende og gående. Så man kan se, at det er en fælles sti.
En tekst med hvor gående har fortrinsret og cyklister skal vige for gående.
Cyrild Jørgensen: Jeg synes, vi skal afvente kommunens renovering af digekronen.
Sven Andersen: Formanden konsulterer et flertal af bestyrelsesmedlemmer. Det undrer mig. Jeg forstår ikke, at formanden blander sig i færdslen på diget, når det ikke vedrører ham.
Christian Schou: Vi lader de tomme skilte på digekronen stå, til kommunen har renoveret digekronen. Siden tager vi dialogen med kommunen om fremtidig skiltning.
Vi skal se på muligheden for at opsætte bokse, så udrykningskøretøjer hurtigt kan få adgang til diget.
Hvis staten skal løfte en større del af udgifterne til kystbeskyttelse, skal de danske digelag stå sammen. Vi skal overveje at lægge skinner ud til en landsforening for digelag.
16. Meddelelser fra kassereren
Cyrild Jørgensen: Kassererskiftet har været meget problematisk i forhold til bankerne. Det har taget meget lang tid.
Vi har droppet vores konto i Nykredit.
Honorering til bestyrelsen skal køre efter den kommunale styrelsesvedtægt. Jeg har ringet til løn og personale i Guldborgsund Kommune. De har oplyst, at vederlaget er en fast takst på 435 kr. pr. møde. Til næste møde vil jeg lave et oplæg om honoreringen af bestyrelsen.
Formanden, næstformanden og jeg må ikke få mødediæter, fordi vi får et fast honorar.
Jeg håber alle godkendelser er på plads til næste møde, så jeg også kan give en opdatering på den økonomiske situation.
Advokaten, der stod for årsmødet, fik 30.000 kr. i honorar.
Jeg mener ikke, vi i fremtiden skal have en professionel advokat til at være dirigent på vores årsmøder. Vi har jurister blandt vores digeskatteydere. Vi må finde en af vores egne.
Sven Andersen: Har Henning Kamper fået svar på det spørgsmål, han stillede på årsmødet, hvor han spurgte til advokatudgifterne de seneste to år?
Cyrild Jørgensen: Der er brugt i 314.081 kr. på advokater over to år.
17. Meddelelser fra følgegruppen for Bøtøskoven ved Jens Corneliussen
Benny Ellekjær: Der er et møde i starten af september, hvor jeg deltager sammen med Jens Corneliussen.
18. Aktiviteter på dige og strand ved Sven Andersen.
Sven Andersen: I får kopier af de tilladelser, jeg uddeler. De er fremsendt til jer.
19. Fastlæggelse af dato og sted for næste møde
Torsdag 14. oktober kl. 19.00. Mødet foregår igen på Oldfruen.
20. Eventuelt
Sven Andersen: Vi kunne måske løse nogle af vores problemer ved at betale digeskat pr. ejer. Jeg ejer mit sommerhus alene. Jeg betaler ét digeskattebidrag. Når to ejer et sommerhus i fællesskab, kan de betale to gange digeskat og få to stemmer på årsmødet. Vi skal i øvrigt også snart forholde os til cykling i klitten. Og så skal vi overveje om kommunen skal købe bænkene på diget.
Fremover vil jeg gerne modtage almindelig post fra digelaget, fordi mit internet fjernes fra mig. I kan sende post eller aflevere brevene på min sommerhusadresse.
Christian Schou: Jeg tror der er stemning i bestyrelsen for en bevilling på 300 kr. pr. måned til en internet-forbindelse til Sven Andersen.
Sven Andersen: Jeg vil gerne modtage post fra digelaget på papir.
Christian Schou: Det må vi se på, hvordan vi løser. Men jeg printer ikke 50-100 sider ud og sender med posten. Det kommer ikke til at ske.
Således opfattet Mads Glenn Wehlast
Mødet slut 22.35.